Den 26.november reiste 35 håpefulle elever fra Byremo VGS til KVS Bygland for å delta på gründercamp arrangert av Ungt entreprenørskap i samarbeid med Enova. Elevene fra VG1 studeiespesialiserende og elektro var delt i grupper på 4-5 som skulle jobbe sammen med å løse oppgaver knyttet til energieffektivisering, klima og miljø. Lærerne Eduard Lecusanu og Marius Nilsen var med som moralsk og faglig støtte.

Vel fremme på Bygland ble deltakerne ønsket velkommen og det var klart for noen bli-kjent-aktiviteter som også hadde til hensikt å vekke til live den iboende innovativitet hos den enkelte. Her skulle man i første omgang lage høye tårn ved hjelp av spaghetti og marshmellows, før man fikk i oppgave å "frakte" et egg uskadd fra en veranda i 2.etasje og ned på asfalten ved hjelp av noen A4-ark, hyssing og litt tape. Etter at mange gode, og mindre gode, løsninger var blit presentert, var det klart for mat. Her er det verdt å nevne at KVS Bygland sitt eminente kjøkken sørget for at hver og en følte seg meget godt ivaretatt underveis. Neste års vertskap kan nok kjenne litt på følelsen av å skulle hoppe etter Wirkola!

Hele tirsdag ettermiddag gikk med til arbeid med oppgavene. Elevene kunne velge mellom tre oppgaver: Planlegge anlegging av en energipark, planlegge anlegging av en "miljølandsby" og planlegging av energieffektiviserende tiltak i vernede bygninger. De fleste gruppene jobbet med miljølandsby. Mange gode hoder kom til sin rett og det ble klekket ut en rekke gode ideer og løsninger.Heldigvis ble det også tid til sosialt samvær om kvelden, hvor elever og lærere utfordret hverandre i sjakk, Trivial pursuit og en rekke andre aktiviteter som kan assosieres med hyttetur. Da klokka slo midnatt, trakk folket seg tilbake til sine indre gemakker og det var tid for søvn - i varierende mengde.

Det var en noe tagal og søvndrukken forsamling som inntok matsalen til frokost kl.07.00 onsdag morgen, men det ble straks mer fart i sakene da gruppene hadde to timer på å forberede presentasjon for juryen. Presentasjonen kunne ikke vare lenger enn 4 minutter, så her gjaldt det å øve på både timing, retorikk, samt en og annen sjarmoffensiv.  Etter at samtlige grupper var ferdig med juryering, ble seks av dem plukket ut til "superfinale". Her presenterte gruppene sine løsninger foran både juryen og alle andre deltakere før juryen trakk deg tilbake for å fatte sin endelige beslutning om hvem som kunne innkassere seieren. Førstepremien var i år, som i fjor, en tur til Trondheim og nasjonal gründercamp.

Det ble noen nervepirrende minutter, men arrangørende klarte heldivis å underholde massene underveis gjennom quiz og moro. Her kan det nevnes at Byremo gjorde rent bord! Juryen kom endelig tilbake med sin dom. Etter at Byglandselever hadde innkassert både 3.plass og 2.plass ogVest-Agder-folket var tomme for negler å bite på, ble det endelig klart at seieren gikk et lag fra Byremo VGS. Glede!

Karina Løland, Arne Sandrip, Ottar Watne og Stian Kleveland kunne komme frem å motta diplom og seiersbeviset - sjekk påskrevet tur til Trondheim.

Det ble tid til litt jubel, men ikke så mye, for nå måtte alle reisende som skulle tilbake til Byremo springe til bussen slik at vi rakk tilbake til skoleskyssen. Etter to intense dager var konkurransen over og deltakerne akkurat passe utmattet. Sjelden har en buss med 35 skoleelever beveget seg så stillhetsfullt sørover langs riksvei 9.

av Marius Nilsen, publisert 2. desember 2013 | Skriv ut siden