Byremo vgs har i år fått en ny klasse, nemlig elektro. Det var på tide å bli kjent med gjengen. I klasserommet over arbeidsmaskiner er de ofte og finne, også denne tirsdagen. Vi begynner med det faglige og Endre og Arild er kjappe med å vise fram koblingstavla si. Der har de laget et opplegg for telefon og ringeanlegg. Mens de gir en grundig beskrivelse av hvordan systemet fungerer, begynner det å ringe fra forskjellige tavler rundt i klasserommet. Det piper i telefoner som sjøsyke fioliner og stemningen er god.

Det virker som en trivelig gjeng som har mye humør. På spørsmål om det ikke er for få jenter i klasserommet, er det et samstemt ja som overdøver telefonstøyen i klassen. Elias forklarer at de hadde gym med en jenteklasse før men at timeplanen måtte endres og at de nå har gym alene. De skulle gjerne hatt flere jenter i klassene skyter Simen inn, gjerne så mye som halvparten. Om det er faglige argumenter som ligger i bunn er jeg litt usikker på, men klassen er samstemte i dette.

Jeg spør Vegard om hva han har tenkt å jobbe med når han er ferdig på skolen og skal ut i lære. Han er ikke sikker men forteller om ulike muligheter man har som elektriker. Agder energi er det flere i klassen som trekker. Vanlig elektriker er også en mulighet. Man kan også jobbe som automatiker i offshorenæringen eller på oljeplattformer fortsetter Vegard. Da kan man jobbe 2 uker på 4 uker hjemme. Og særlig dette med 4 uker hjemme virker fristende.  Hva de skal til neste år er de ikke helt sikre på. "Det tar me så de kjeme" utrykker John Arvid. Skolen skal starte opp vg2 til neste høst og det gir klassen en fin mulighet til å fullføre den teoretiske utdannelsen sin på Byremo vgs.

Akkurat dette med teori blir det litt snakk om. Klassens lærer Eduard forteller at de ofte begynner et tema med teori før de jobber praktisk etterpå. Da er det flere i klassen som sier at de gjerne kunne hatt mer praktisk arbeid.  Og på det punktet skille de seg ikke særlig mye fra mange yrkesfagelever, de syntes det er topp å jobbe med praktiske oppgaver.

Det er ikke bare skole og fag som opptar guttene på elektro. De er også ofte å finne i skolens kantine der de treffer andre elever fra andre klasser. Om de lykkes i jobben med å få flere jenter til å søke på elektro vites ikke, men enstøinger er de ikke elektroklassen på Byremo vgs.

av Døble, Oddmund Hennestad, publisert 15. oktober 2013 | Skriv ut siden