Jobben med å opparbeide tungefoss til et undervisningskraftverk er i gang. Det er i stor grad elevene ved skolen som står for utførelsen. Denne uka er det vg2 Byggteknikk som har svingt murerbrettet.

Lærer Otto Haaheim forteller at de nå jobber med maskinhallen. Der skal de slipe litt betong for så å filse og male vegger og gulv. I tillegg er de igang med å isolere et annet rom. De skal også bytte ut vinduer. Programfaglærer Haaheim er fornøyd med prosjektet. "Her er vi innom 3 av 4 områder i læreplanen, mur, trearbeid og stillasarbeid. Dessuten jobber vi alle sammen på samme sted og det er bra. Man må jo lære å jobbe litt tett oppå hverandre også," sier han og smiler. Videre forteller han at dette er en rehabiliteringsjobb, noe som det også er viktig å kjennskap til for elevene. "Det at dette blir til noe mer enn bare en øvelse i bygghallen gjør jo at elevene er enda mer motivert. Det er gøy å jobbe med noe som skal bli til noe"

Det er ikke bare vg2 Byggtekknikk som skal bidra på Tungefoss. Vg1 Bygg og anlegg skal opp å male så snart murpussen er tørr. Avdelingsleder Øystein Lauen forklarer at både Elektro og Teknikk og industriell produksjon skal involveres. "I tillegg til hovedturbinen skal vi bygge to småskala anlegg som skal kunne brukes til undervisning. Det ene skal kunne produser strøm på eget nett. Det er litt teknisk men kort fortalt betyr det at den strømmen den lille turbinen lager kun går til et stømnett som ikke er koblet på det ordinære strømnettet." På kun 24 volt er denne øvingsturbinen ment som en første opplæring for elever. Den skal kunne plukkes ned og settes sammen igjen. Det vil med andre ord gi gode muligheter for å elevene til å forstå kraftproduksjon ned til minste skovlehjul.

 Det blir spennende å følge utvikingen med å bygge opp Tungefoss videre. Tv2 har meldt interesse for å lage en dokumentar om Tungefoss. Byremo vgs blir den eneste videregående skolen i Norge med eget læringskraftverk. 

 

av Døble, Oddmund Hennestad, publisert 26. september 2014 | Skriv ut siden